Toggle Navigation

 

Puding od kelja

Osim aktivnih jedinjenja sumpora, kelj i drugo tamno lisnato povrće poznato je i po velikom sadržaju vitamina A, naročito luteina i zeaksantina. Za ova jedinjenja se smatra da se ponašaju kao „filteri“ koji štite oči od izlaganja ultravioletnom zračenju.

Priprema

Kelj sitno iseći i kuvati u kipućoj, posoljenoj vodi oko 10 minuta. Na ulju kratko dinstati sitno isečen crni luk, dodati mleveno meso, beli luk, malo posoliti, pobiberiti i dinstati 10 minuta. Razbiti jaja i od belanaca ulupati čvrst sneg. Kelj ocediti, dodati u šerpu sa mesom, promešati i skinuti sa vatre. Dodavati kiselo mleko, prezle, žumanca i sneg od belanaca, promešati i presuti u vatrostalnu posudu. Peći u zagrejanoj reni 35 minuta na 200* C. Servirati puding od kelja i poslužiti sa crnim hlebom.
Prilikom pečenja pudinga od mesa i povrća nikako se ne smeju otvarati vrata pećnice. Gotov treba odmah probušti debelom iglom na nekoliko mesta, da bi što duže ostao visok i prozračan, a zatim se pokrije krpom do iznošenja na sto. Treba ga služiti odmah kako kasnije ne bi splasnuo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Natrijum - 740 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 180 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Natrijum - 370 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kelj brašna
    • 300 g mlevene junetine
    • 200 ml kiselog mleka
    • 2 jaja
    • 1 supena kašika ulja
    • 60 g prezli
    • so
    • 3 cena belog luka
    • 1 glavica crnog luka - 150 g
    • 200 g crnog hleba