Toggle Navigation

 

File sa zapečenim prokeljom

Prokelj je vrsta kelja čije male zelene glavice sazrevaju tokom zime. Ima visoku energetsku vrednost i karakterističan miris koji se može otkloniti ako se za vreme kuvanja u vodu doda kašičica mleka. Može se kuvati ili dinstati, pa zatim gratinirati ili zapeći u testu.

Priprema

Svinjski file iseći na manje komade, izlupati tučkom za meso i začiniti. Zagrejati polovinu ulja i ispeći meso. Preliti biljnom pavlakom, vorčester sosom i dinstati. Vatrostalnu činiju premazati ostatkom ulja, poređati prethodno obaren prokelj. Dimljenu slaninu sitno iseći i posuti preko prokelja. Staviti da se peče u zagrejanu pećnicu na 200 *C, oko 6-7 minuta. Izvaditi prokelj iz rerne, preliti umućenim jajima i pavlakom, a zatim vratiti da se kratko zapeče. Jelo servirati uz kriške paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 745 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 202 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 372.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 101 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 100 ml biljne pavlake
    • 2 kašike vorčester sosa
    • biber
    • so
    • 2 kašike ulja
    • 600 g barenog prokelja
    • 50 g dimljene slanine
    • 150 ml kisele pavlake
    • 2 jaja
    • 400 g paradajza