Toggle Navigation

 

Primavera medaljoni

Gurmanski obrok namenjen za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba jer sadrži veću količinu i belančevina i masnoća u odnosu na preporučene vrednosti. Veličinu porcije svakako treba prilagoditi energetskim potrebama.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na medaljone, uviti u slaninu i zapeći na ulju. Izvaditi medaljone na tanjir i na istom ulju propržiti iseckan mladi luk i šampinjone. Preliti bujonom, dodati pavlaku, zgusnuti gustinom pomešanim sa vodom pa začiniti. Medaljone poređati u vatrostalnu činiju i preko svakog staviti smesu od senfa, badema i brašna. Zapeći u zagrejanoj rerni 10-ak minuta na 200 0C. Na delu putera kratko sotirati krompir i začiniti, a na preostali puter staviti isečen kupus, preliti sa malo vode i dinstati par minuta. Pred kraj dodati naseckan paradajz bez sredine. Medaljone servirati uz pripremljen krompir, kupus i raženi hleb.

Za pripremu ovog i sličnih jela meso se iseče na manje komade i formira rukama u oblik medaljona. Da bi komadi zadržali takav oblik, režnjevi mesa se mogu obmotati kuhinjskim koncem i tako učvrstiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 915 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 457.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 400 g barenog mladog krompira
    • 300 g kupusa
    • 100 g paradajza (bez sredine)
    • 10 g putera
    • 1 kašika ulja
    • 50 g senfa
    • 50 g iseckanog badema
    • 1 kašika brašna
    • 80 g dimljene slanine
    • 150 g šampinjona
    • 150 ml biljne pavlake
    • 250 ml bujona
    • 1 kašika gustina
    • 300 g raženog hleba