Toggle Navigation

 

File pote

Prilikom kupovine svežeg svinjskog mesa obratite pažnju na njegova organoleptička svojstva. Meso mora biti čvrste, fino protkane strukture i svetloružičaste boje. Sveže kupljeno meso možete čuvati u frižideru do dva dana.

Priprema

Svinjski file izdubiti i puniti šargarepom i belim lukom, posuti dodatkom za jelo, uvaljati u brašno i zapeći na zagrejanom ulju sa svih strana. Preliti vodom da ogrezne, dodati povrće i ostale začine. Kuvati 30-ak minuta, a zatim izvaditi deo krompira, šargarepe i luka. Povrće izgnječiti viljuškom, vratiti u šerpu i promešati. Izvaditi file, iseći na šnicle, servirati na tanjir uz povrće i raženi hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 300 g šargarepe
    • 300 g krompira
    • 150 g crnog luka
    • 4 cena belog luka
    • 2 kašike brašna
    • dodatak jelu
    • biber
    • lovorov list
    • 2 kašike ulja
    • 300 g raženog hleba