Toggle Navigation

 

Namaz od sira i pesto sosa

Pesto, italijanski umak, pravi se od zrna pinije (plodova bora roda Pinus), bosiljka, belog luka i maslinovog ulja. Pre upotrebe, pinjole je najbolje lagano ispeći u tiganju bez masnoće kako bi se oslobodila njihova aroma. Pinjoli imaju specifičnu, orašastu aromu, ali ukoliko niste u mogućnosti da ih nabavite a želite sami da napravite ovaj sos, možete upotrebiti bademe ili orahe.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckati sušeni paradajz, staviti u posudu, dodati sitan sir, pesto sos, so i biber.

Sve sastojke dobro promešati i servirati namaz na kriške crnog hleba i sok od grejpfruta.

 

Sok od grejpfruta utiče na resorpciju i efekat mnogobrojnih lekova, poput lekova za sniženje holesterola, krvnog pritiska, regulaciju srčanog ritma, depresiju, HIV, imunosupresiju, alergije, impotenciju i epileptičke napade. Ukoliko koristite neki od ovih lekova, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 4.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g sitnog sira od obranog mleka
    • 150 g pesto sosa
    • 100 g sušenog paradajza
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta