Toggle Navigation

 

File sa njokama

Njoke se najčešće svrstavaju među testenine, međutim, to tradicionalno italijansko jelo ima svoje brojne varijetete. Može se pripremiti od krompira, durum pšenice, brašna, sira, pa čak i od starog hleba. Kako se testo priprema kao sveže, sa većim sadržajem vode, kuva se veoma kratko, da se ne bi raskuvalo.

Priprema

Svinjski file iseći na kocke, staviti na zagrejano maslinovo ulje i ispeći sa svih strana. Dodati isečen sušeni paradajz, preliti neutralnom pavlakom, dodati usitnjenu gorgonzolu i kuvati dok se sir ne rastopi. Zatim dodati već obarene njoke i promešati. Servirati file sa njokama, gorgonzolom i sušenim paradajzom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 690 kcal

Natrijum - 1141 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 118 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 345 kcal

Natrijum - 570.5 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 g sušenog paradajza
    • 300 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • 100 g gorgonzole
    • 400 g barenih njoka
    • so
    • biber