Toggle Navigation

 

Pirinač sa dimljenom pastrmkom

Dimljena pastrmka je veoma ukusan riblji specijalitet. Postoje dva postupka dimljenja pastrmke, topli i hladni, oba dostupna tokom cele godine u dobro snabdevenim supermarketima. U dimljenoj pastrmci visok sadržaj soli je značajan za postupak konzervisanja i očuvanja kvaliteta.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckan crni luk. Dodati sušeni paradajz, isečenu dimljenu pastrmku, preliti biljnom pavlakom, pobiberiti i posuti sa malo peršunovog lista. Pastrmku dinstati oko 10 minuta na laganoj vatri, a zatim dodati obaren pirinač i promešati. Servirati pastrmku u pirinču i poslužiti toplo.
Kako jedna porcija sadrži 2540 mg natrijuma što je više od preporučenih 2400 mg natrijuma dnevno za zdrave osobe, te imajući u vidu da se natrijum nalazi praktično u svim namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, jasno je da će ukupni dnevni unos značajno premaštiti preporučene vrednosti. Osobe sa povišenim vrednostima krvnog pritiska trebalo bi da izbegavaju obroke ovakvih nutritivnih karakteristika.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 2540 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 1270 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g dimljene pastrmke
    • 150 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 80 g sušenog paradajza
    • 200 ml biljne pavlake
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • biber
    • peršunov list
    • 500 g barenog pirinča