Toggle Navigation

 

Pastrmke u povrću

Osim belančevina i omega 3-masnih kiselina, pastrmka sadrži i vitamine B kompleksa, kao i dragocene minerale poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i selena, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Nutricionisti preporučuju dva do tri obroka ribe nedeljno.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti crni luk isečen na rebarca, dodati iseckan beli luk, kratko propržiti i sipati u vatrostalnu posudu. Dodati isečenu papriku i paradajz. Povrće posolitii, pobiberiti i promešati. Preko povrća staviti pastrmku, posuti naseckanim peršunovim i celerovim listom, preliti vinom, poklopiti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 minuta. Na tanjir servirati bareni krompir, a potom staviti i pastrmku u povrću i poslužiti.
Priprema i služenje specijaliteta od ribe se ne mogu zamisliti bez mediteranskih začina: crnog i belog luka, paradajza i peršunovog lista. Peršun, standardni začin evropske kuhinje, jedan je od najbogatijih prirodnih izvora moćnog antioksidansa vitamina C. Najbolje je koristiti ga svežeg, pošto termičkom obradom i zamrzavanjem gubi mnoga korisna svojstva, a sušenjem gubi i aromatičnost.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pastrmke
    • 300 g crnog luka
    • 300 g paradajza
    • 200 g paprike
    • 3 cena belog luka
    • 100 ml belog vina
    • 2 kašike ulja
    • peršunov list
    • celerov list
    • so
    • biber
    • 400 g barenog krompira