Toggle Navigation

 

Pastrmke u povrću

Osim belančevina i omega 3-masnih kiselina, pastrmka sadrži i vitamine B kompleksa, kao i dragocene minerale poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i selena, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Nutricionisti preporučuju dva do tri obroka ribe nedeljno.

Priprema

Na ulju propržiti crni luk isečen na rebarca, dodati iseckan beli luk, kratko propržiti i sipati u vatrostalnu posudu. Dodati isečenu papriku i paradajz. Povrće posolitii, pobiberiti i promešati. Preko povrća staviti pastrmku, posuti naseckanim peršunovim i celerovim listom, preliti vinom, poklopiti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 minuta. Na tanjir servirati bareni krompir, a potom staviti i pastrmku u povrću i poslužiti.
Priprema i služenje specijaliteta od ribe se ne mogu zamisliti bez mediteranskih začina: crnog i belog luka, paradajza i peršunovog lista. Peršun, standardni začin evropske kuhinje, jedan je od najbogatijih prirodnih izvora moćnog antioksidansa vitamina C. Najbolje je koristiti ga svežeg, pošto termičkom obradom i zamrzavanjem gubi mnoga korisna svojstva, a sušenjem gubi i aromatičnost.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pastrmke
    • 300 g crnog luka
    • 300 g paradajza
    • 200 g paprike
    • 3 cena belog luka
    • 100 ml belog vina
    • 2 kašike ulja
    • peršunov list
    • celerov list
    • so
    • biber
    • 400 g barenog krompira