Toggle Navigation

 

Anis i pastrmka

Komorač ili anis je aromatična biljka koja raste u Južnoj Evropi, posebno u Italiji. Ovo manje poznato ali vrlo zdravo povrće obiluje belančevinama, amino-kiselinama, kalijumom, kalcijumom, sumporom i fosforom. U kulinarstvu se najčešće upotrebljava kao prilog ili u salatama

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko ispržiti dimljenu pastrmku i izvaditi na tanjir da bi se ocedio višak masnoće. Iseckati anis i crni luk na listiće, staviti u činiju, dodati iseckan svež đumbir, narendanu koru i sok od limuna, suvo grožđe i obaren pirinač. Salatu od anisa promešati i servirati na tanjir. Dodati pastrmku, pobiberiti i dekorisati kolutovima limuna i pomorandže.
Anis ili komorač je jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka. Ima antiseptično, antitoksično, antibiotičko i protivupalno svojstvo, a najčešće se koristi za lečenje poremećaja u funkcionisanju probave i infekcija disajnih puteva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 365 kcal

Natrijum - 3665 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 54 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 182.5 kcal

Natrijum - 1832.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g dimljene pastrmke
    • 100 g anisa
    • 200 g crvenog luka
    • sok od limuna\n
    • 50 g suvog grožda
    • đumbir
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • biber
    • 400 g barenog pirinča