Toggle Navigation

 

Džigerica Napolitana

Anis je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.

Priprema

Na ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk. Dodati šampinjone isečene na četvrtine, malo prodinstati i izvaditi na tanjir. U tiganj dodati puter i propržiti džigericu. Izvaditi je iz masnoće, dodati sitno sečen anis, naliti belim vinom i prokuvati par minuta. Na anis vratiti luk, šampinjone i džigericu, a potom dodati paradajz pelat. Začiniti po ukusu i servirati uz krišku crnog hleba.
Za ovaj obrok bi mogli da kažemo da predstavlja holesterolsku bombu, jer je količina holesterola u porciji skoro duplo veća od količine preporučene za ceo dan. Osobama sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, visokim vrednostima holesterola u krvi ovaj obrok se ne preporučuje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 470 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 529 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 235 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 264.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pileće džigerice
    • 300 g šampinjona
    • 200 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 100 g anisa
    • 2 kašike ulja
    • 20 g putera
    • 100 ml belog vina
    • 150 g paradajz pelata
    • 300 g crnog hleba