Toggle Navigation

 

Džigerica u belom vinu

Sirova pileća džigerica često može biti mikrobiološki kontaminirana pa je najbolje da se iseče na manje komade i peče dok iz nje ne prestane da curi sukrvica. Takođe, ne treba je soliti pre prženja, nego posle, jer će biti žilava.

Priprema

Pileću džigericu propržiti na ulju sa obe strane oko 5 minuta i potom preliti belim vinom. Ostaviti da se još malo kuva dok alkohol ne ispari. Gotovu džigericu začiniti dodatkom za jelo i servirati uz prilog od barenog pirinča. Posuti seckanim peršunom poslužiti.
Sadržaj holesterola u ovom obroku je više nego duplo veći od preporučenih vrednosti, pa se ovaj obrok ne preporučuje osobama sa visokim vrednostima masnoća u krvi, srčanim bolestima, šećernom bolešću...
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 370 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 690 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 185 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 345 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g pileće džigerice
    • 3 kašike ulja
    • 150 ml belog vina
    • dodatak jelu
    • 600 g barenog pirinča
    • peršunov list