Toggle Navigation

 

Restovana pileća džigerica

Najbolji nutritivni izvor hem gvožđa su iznutrice-džigerica, srce, bubrezi, zatim crvena mesa i žumanca. Hem gvožđe je oblik gvožđa koje se u ljudskom organizmu najbolje može iskoristiti.

Priprema

Na ulju propržiti crni luk sečen na rezanca, dodati pileću džigericu i prodinstati. Po potrebi jelo nalivati vodom. Pred kraj dodati začine i još malo prodinstati. Džigericu servirati uz bareni krompir i crni hleb.
Sirova pileća džigerica veoma često može biti mikrobiološki kontaminirana. Potrebno je preduzeti mere predostrožnosti kako bi pripremljena džigerica bila bezbedna za upotrebu. Najbolja je kada se iseče na manje komade i peče dok iz nje ne prestane da curi ružičasta sukrvica.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 517 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 258.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pileće džigerice
    • 300 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike crvene mlevene paprike
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 600 g kuvanog krompira
    • 200 g crnog hleba