Toggle Navigation

 

Pesto njoke

Njoke se najčešće svrstavaju među testenine, međutim, to tradicionalno italijansko jelo ima svoje brojne varijetete. Može se pripremiti od krompira, durum pšenice, brašna, sira, pa čak i od starog hleba. Kako se testo priprema kao sveže, sa većim sadržajem vode, kuva se veoma kratko, da se ne bi raskuvalo.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju kratko propržiti gambore. Dodati tikvice isečene na kockice i sitno iseckan beli luk. Propržiti, dodati pesto sos i biljnu pavlaku. Zatim dodati obarene njoke, promešati, servirati i ukrasiti po želji.
Iako je ukupna količina masnoća u ovom obroku u okvirima preporučenih vrednosti, zasićene aterogene masne kiseline prelaze dozvoljene vrednosti, pa morate biti obazrivi prilikom konzumacije ove večere.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 805 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 98 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 402.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barenih njoka
    • 2 kasike maslinovog ulja
    • 200 g gambora
    • 300 g tikvica
    • 2 cena belog luka
    • 50 g pesto sosa
    • 300 ml biljne pavlake
Ključne reči:
njoke pesto sos gambori tikvice