Toggle Navigation

 

File i njoke u belom sosu

Ajvar, ukusan prilog od povrća, pravi se od pečene crvene paprike, paradajza, patlidžana i začina. Ova vrsta salate se može poslužiti kao predjelo, prilog jelima od mesa, povrća i ribe, namaz za sendviče ili kao fil u slanim rolatima.

Plativoo
Priprema

Ajvar pomešati sa jajetom i prezlom. Svinjski file istanjiti tučkom za meso, premazati smesom od ajvara, posuti rendanim trapistom, urolati, a zatim file uviti u režnjeve slanine. Zapeći kratko na ulju sa svih strana, staviti u vatrostalnu činiju i staviti da se peče 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Na preostalo ulje u kome je file zapečen, naliti biljnu pavlaku, dodati ranije obarene njoke, začiniti i posuti seckanim peršunom. File izvaditi iz rerne. Servirati file uz njoke u belom sosu.
Kada u jednom receptu imate svinjsko meso, jaje, slaninu, trapist neminovno je da količina kako ukupnih, tako i zasićenih, aterogenih masti bude iznad preporučenih vrednosti. Neophodno je da sve osobe koje moraju da iz zdravstvenih razloga vode računa o unosu masnoća veličinu porcije prilagode preporukama dobijenim od svog lekara.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 1355 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 677.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 100 g ajvara
    • 30 g prezle
    • 1 jaje
    • 80 g narendanog trapista
    • 100 g dimljene slanine
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 400 g barenih njoka
    • 200 ml biljne pavlake
    • peršunov list
    • 300 g raženog hleba
Ključne reči:
file ajvar prezla slanina njoke trapist