Toggle Navigation

 

Som sa sušenim paradajzom (posno)

Soja sos je najpoznatiji kineski i japanski sos i univerzalni je začin za slana jela azijskih kuhinja. Sos se pravi od semenki soje, pšenice i pirinča na kojim se gaji plemenita plesan. Fermentira i dozreva po više godina. Sadrži veliku količinu soli.

Plativoo
Priprema

U činijici pomešati iseckan beli luk, soja sos, med, sok od limuna i iseckan peršunov list. Filete soma preliti pripremljenim dresingom i ostaviti malo da odstoji. Od folije napraviti 4 pakovanja (kalupe), staviti u vatrostalnu činiju i u njih rasporediti filete, krompir, sušeni paradajz, začine i preliti vinom. Zatvoriti kalupe i peći u zagrejanoj rerni 15-ak minuta na 200*C. Pečene filete servirati na tanjir uz crni hleb.
Jedna porcija ovog obroka sadrži oko 70% dnevno preporučene količine natrijuma. Kako se natrijum ne nalazi samo u kuhinjskoj soli, već praktično u svim namirnicama koje koristimo u ishrani, prilikom kuvanja budite vrlo štedljivi pri dodavanju kuhinjske soli ili dodataka jelu. Naravno, poseban oprez prilikom unosa soli moraju imati osobe sa povišenim krvnim pritiskom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1645 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 822.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 200 g sušenog paradajza
    • 100 ml belog vina
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • ruzmarin
    • 40 g meda
    • 3 kašike soja sosa
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list
    • 500 g kratko barenog krompira
    • 300 g crnog hleba