Toggle Navigation

 

Piletina sa lukom

Miris i ukus luka potiču od sumpornih jedinjenja koje su jednako „odgovorna“ i za lekovita svojstva ove namirnice. Kada se luk čisti i seče, ova jedinjenja se oslobađaju i isparavaju izazivajući suzenje očiju. Ovaj efekat će biti slabiji ukoliko luk prvo rashladite, a potom ga čistite ispod mlaza hladne vode.

Priprema

Batake odvojiti od kože i kostiju, začiniti ih i peći na zagrejanom ulju sa svih strana. Kada meso porumeni, dodati sitno isečen crni luk, promešati, dodati senf i sve preliti belim vinom. Ostaviti da se dinsta 20 minuta. Tanjir ukrasiti listom salate, staviti pirinač i na kraju servirati piletinu. Jelo posuti peršunom. Po želji uz piletinu sa lukom servirati i kukuruzni hleb.
U kuhinji jednu dasku namenite isključivo za sečenje luka, kako druge namirnice ne bi poprimile njegov prodoran miris i ukus. U zavisnosti od vrste jela, luk se može seći na prstenove, rebarca ili na sitno iseckane kockice. Uvek koristite oštar nož, jer luk isečen tupim nožem, kao i mašinom za sečenje, izgnječiće luk, što mu daje gorak ukus.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 625 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 312.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pileca bataka - 600 g
    • 2 glavice crnog luka - 300 g
    • so
    • biber
    • peršun
    • 2 supene kašike ulja
    • 20 g senfa
    • 100 ml belog vina
    • 400 g kuvanog pirinča - prilog
    • 300 g kukuruznog hleba