Toggle Navigation

 

Pileći paprikaš

Paprikaš je staro austrougarsko jelo, popularno u mnogim zemljama. Paprika se u paprikašu jednako koristi i kao povrće i kao začin. Kako je paprika vrlo hranljivo povrće bogato vitaminima, posebno vitaminom C, pazite da je ne kuvate predugo.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno isečen crni luk, dodati med, pileće batake i začiniti dodatkom za jelo. Poklopiti i uz povremeno mešanje ostaviti da se dinsta 20-ak minuta. Papriku iseći na kocke, staviti u šerpu a potom dodati paradajz pelat i crvenu mlevenu papriku. Kuvati još 15-ak minuta i preliti neutralnom pavlakom. Servirati uz raženi hleb i ukrasiti po želji.
Sadržaj masti i aterogenih zasićenih masti u ovom obroku veći je od preporučenog. Da bi smanjili količinu masti u obroku, pre pripreme jela uklonite kožicu sa pilećih bataka i smanjite količinu neutralne pavlake u završnoj fazi pripreme jela.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 520 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 295 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 400 g crnog luka
    • 15 g meda
    • 400 g crvene paprike
    • 350 g paradajz pelata
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • dodatak jelu
    • 300 g raženog hleba