Toggle Navigation

 

Mama Dacina salata

Majonez je univerzalni prilog u mnogim jelima. Umesto da ih pripremate sami, na tržištu možete naći veliki izbor majoneza koji se proizvode od visoko kvalitetnih biljnih ulja, pri čemu se niskokalorične, tzv. „light“ varijante mogu proizvoditi sa i bez jaja odn. holesterola.

Priprema

Prašku šunku iseckati na kockice, a beli deo praziluka na kolutiće.

U činiju staviti barenu testeninu, šunku i praziluk i promešati.

Sipati jogurt, dodati majonez i pavlaku i lagano promešati.

Dodati bibera po zelji i ukrasiti rendanim sirom.

Salatu staviti u frižider da se ohladi i stegne.

Servirati kao predjelo ili kao prilog uz glavno jelo.

recept by Danica Milosavljević

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 562 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 281 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g barene testenine
    • 500 ml jogurta
    • 200 g praške šunke
    • 200 g majoneza
    • 400 g kisele pavlake
    • biber
    • praziluk
    • 30 g trapista rendanog