Toggle Navigation

 

Musaka sa pečenim paprikama

Praziluk se upotrebljava u kulinarstvu kao začin, ali i samostalno kao salata ili prilog. Pri kupovini treba obratiti pažnju na čvrstoću i boju praziluka.

Priprema

Meso iseći na kockice.

Krompir iseći na kolutove i skuvati u posoljenoj vodi, 10 – 12 minuta ili dok ne omekša, a zatim ga ocediti i ostaviti sa strane.

Za pripremu sosa: u šerpi zagrejati malo ulja, dodati iseckan praziluk (ostaviti malo za posipanje), beli luk i dinstati dok ne omekša, uz stalno mešanje. Skinuti sa vatre. Dodati krem sir, senf i žalfiju i dobro promešati. Postepeno dodavati mleko uz stalno mešanje, dok se smesa ne izjednači.

U nauljenu tepsiju poređati prvi sloj krompira, preko njega staviti polovinu mesa, polovinu količine paprika, polovinu sosa i polovinu rendanog sira. Postupak ponoviti – krompir, meso, paprika i sos.

Pokriti tepsiju alu folijom i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 180*C, oko 20 minuta. Zatim skloniti foliju, dodati ostatak  sira i zapeći još 5 do 10 minuta dok sir ne počne da rumeni.

Izvaditi tepsiju, sačekati deset minuta i posuti ostatkom praziluka pre serviranja. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Folna kiselina - 4 mg

Niacin - 31 mg

Belančevine - 48 g

Masti - 4 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 48 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Natrijum - 299 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Folna kiselina - 2 mg

Niacin - 15.5 mg

Belančevine - 24 g

Masti - 2 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 24 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 149.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 450 g krompira
    • 2 praziluka
    • 2 čena belog luka
    • 125 g milerama
    • 1 kašika senfa
    • 1 kašičica suve žalfije
    • 180 ml mleka
    • 250 g pilećeg belog mesa
    • 200 g pečene crvene paprike
    • 100 g rendanog trapista