Toggle Navigation

 

Vegetarijanski popečci

Može biti namenjen zdravim osobama i laktovegetarijancima, umerenim vegetarijancima koji u ishranu ne unose meso, ali koriste jaja, mleko i mlečne proizvode.

Priprema

Na malo ulja prodinstati sitno isečene pečurke, prohladiti i staviti u dublju činiju. Dodati skuvano mešano povrće i izrendan kuvani krompir. Povrće začiniti, dobro izmešati, po potrebi dodati prezle i rukama formirati valjkaste krokete. Krokete ispanirati u brašnu, jajima i prezli i ostaviti u frižider da se stegnu. Ohlađene krokete lagano ispržiti na zagrejanom ulju. Gotove krokete servirati na tanjir i preliti sosom od jogurta i mirođije.

Da bi pljeskavice bile vazdušastije, masi možete dodati prstohvat praška za pecivo. Masnoću za prženje trebalo bi dobro zagrejati, kako se pljeskavice ne bi lepile za tiganj. Gotove pljeskavice vadite pažljivo i stavljajte na kuhinjski papir, kako bi se upila sva preostala masnoća od prženja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 137.5 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g pečuraka
    • 350 g kuvanog krompira
    • 300 g kuvanog mešanog povrća
    • 80 g prezli
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 50 g brašna
    • 2 kašike ulja
    • 2 jajeta
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • mirodija