Toggle Navigation

 

Som sa breskvama

Pošto je meso soma nešto masnije, prilikom pripreme štedite masnoću. Somovinu mogu teže da svare osobe sa osetljivim organima za varenje

Priprema

Filete soma posoliti, pobiberiti, uvaljati u brašno i ispeći na vrelom maslinovom ulju. Pečene ?lete soma servirati na barenom krompiru, a odozgo poređati polovine bresaka ispunjene višnjama. Ukrasiti peršunovim listom i kolutovima limuna, pa poslužiti uz integralni hleb.

Meso soma je ukusnije ako je mlađe. Filete je najbolje prvo nakapati sokom od limuna, posoliti i ostaviti u frižideru oko pola sata. Riba će tako biti ukusnija, mekša i neće se raspasti prilikom kuvanja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 645 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 322.5 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g fileta soma
    • 400 g barenog krompira
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike brašna
    • 1 limun
    • 50 g smrznutih višanja
    • 200 g breskve iz konzerve
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 300 g integralnog hleba