Toggle Navigation

 

Pileći file sa grilovanim povrćem

Patlidžan se uzgaja u Kini i Indiji od 5. veka. Kasnije se proširio na Daleki Istok, a u Europi se pojavio tokom 13. i 14. veka i to u Španiji.

Priprema

Pileće belo meso začiniti i ispeći na delu ulja.

Na malo ulja staviti naseckan luk, dodati iseckanu pršutu i preliti biljnom pavlakom.

U gril tiganju ispeći kolutove tikvica i patliđzana. Izvaditi ih sa strane, a u isti tiganj dodati šampinjone isečene na polovine.

Kada su šampinjoni gotovi dodati puter i ostaviti da se otopi.

Servirati file sa povrćem i preliti sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 34 %

Masti - 27 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 105 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 820 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 52.5 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Natrijum - 410 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crvenog luka
    • 180 g pršute
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 150 g tikvica
    • 150 g patlidžana
    • 200 g šampinjona
    • 20 g putera
    • so,
    • biber
    • dodatak jelu