Toggle Navigation

 

Piletina sa puterom od kikirikija

Malo veći sadržaj masti u obroku potiče od kikirikija, ploda kojeg će većina ljudi uvrstiti u jezgrasto voće. Međutim, kikiriki pripada porodici mahunarki (leguminoza) koje sadrže dosta mononezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina koje su mnogo povoljnije za ljudski organizam od masnoća životinjskog porekla.

Priprema

Pomfrit staviti u tepsiju i peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 25 minuta.

Piletinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Puter od kikirikija zagrejati u šerpi, dodati paradajz pire, začiniti, promešati i kuvati sos na laganoj vatri oko 5 minuta.

Servirati pomfrit i piletinu na tanjir, preliti sosom od kikiriki putera i poslužiti.  

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 240 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 50 g paradajz pirea
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 100 g putera od kikirikija
    • 600 g pomfrita