Toggle Navigation

 

Tomato pollo

Paradajz je jedan od najbogatijih prirodnih izvora karotenoida, provitamina A. Sadrži i znatne količine vitamina C, B, vitamin E i K. Bogat je bakrom, kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem te elementima u tragovima. Paradajz sadrži više gvožđa nego pileće meso, riba i mleko.

Priprema

U zagrejanom tiganju propržiti slaninu isečenu na kocke, dodati kocke pilećeg mesa i malo propeći. Dodati na rebra isećen crni i beli luk, isečene šampinjone, papriku i paradajz. Lagano promešati, sipati paradajz pire i začiniti. Servirati na tanjir uz integralni hleb.
Ovaj obrok je pripremljen od belog mesa i šampinjona, namirnica bogatih belančevinama, zbog čega je udeo belančevina u ovom obroku veći od preporučenog. Da bi dnevni unos belančevina bio u preporučenim vrednostima, neophodno je da smanjite njihov unos u ostalim obrocima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Natrijum - 1040 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 100 g dimljene slanine
    • 400 g paprike (crvene i žute)
    • 250 g paradajza
    • 150 g crnog luka
    • 150 g šampinjona
    • 3 cena belog luka
    • 30 g paradajz pirea
    • so
    • biber
    • 200 g integralnog hleba