Toggle Navigation

 

Piletina i njoke u sosu od kikiriki putera

100 g putera od kikirikija sadrži 25 g proteina, 20 g ugljenih hidrata i čak 50 g masnoća zbog čega je kao i većina putera od koštunjavih plodova, veoma kaloričan. Pored ovih makronutrijenata puter od kikirikija sadrži i 6 g dijetnih vlakana, minerale kalcijum, magnezijum, fosfor i selen, te vitamin E i vitamine B grupe.

Priprema

Na ulju ispeći začinjeno pileće meso. Zagrejati pavlaku za kuvanje, dodati rendani trapist i kad se otopi dodati puter od kikirikija. Kuvati sos dok se ne zgusne. Ispečeno meso iseći na manje komade i dodati u sos zajedno sa njokama. Promešati i servirati.
Puter od kikirikija je visokokalorična, veoma ukusna namirnica koja se pravi od kikirikija, hladno ceđenog ulja, soja lecitina i morske soli. Koristi se kao namaz, nadev u pitama, lepinjama i drugim pecivima. Izdvajanje ulja na površini proizvoda je uobičajena pojava, pa puter pre upotrebe dobro promešajte.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 1050 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 103 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 525 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 51.5 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barenih njoka
    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 100 g rendanog trapista
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 40 g putera od kikirikija
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja