Toggle Navigation

 

Carsko meso sa restovanim krompirom

Ruzmarin je kroz istoriju često bio obavijen velom tajastvenosti i svetošću. Grčki i rimski bogovi su opisivani kao veliki obožavaoci ruzmarina. španci poštuju ruzmarin jer je zaklonio Devu Mariju prilikom bega u Egipat.

Priprema

Meso začiniti, premazati puterom, posuti naseckanim peršunovim listom i ruzmarinom.

Uviti u foliju i peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C.

Izvaditi tepsiju, skloniti foliju i vratiti u rernu da se meso zapeče 10-ak minuta.  

Na ulju propržiti iseckan crni luk, dodati začine i krompir isečen na kockice.

Kratko propržiti i servirati na tanjir uz pečeno meso. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 27 %

Masti - 36 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 113 mg

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 779 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 56.5 mg

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Natrijum - 389.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g svinjskog karea
    • 10 g putera
    • peršunov list
    • ruzmarin
    • dodatak jelima
    • biber
    • crvene mlevene paprike
    • 5 kašika ulja
    • 300 g crnog luka
    • 500 g barenog krompira