Toggle Navigation

 

Lisnati losos

Poslednjih godina na tržištu je sve više jogurta i drugih fermentiranih mlečnih proizvoda sa probioticima koji imaju ulogu da štite želudac i creva te ojačaju imunološki sistem pa se preporučuju svima, naročito deci i starijima, kao napitak uz doručak.

Priprema

Lisnato testo iseći na 8 kocki, staviti u tepsiju posutu brašnom, premazati umućenim jajetom i peći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200 *C.

Losos iseckati, staviti u činiju, dodati pavlaku, biber i iseckan bosiljak.

Gotovo pečeno i ohlađeno lisnato testo iseći na pola (vodoravno). Donji deo premazati pripremljenim filom i pokriti gornjim delom.

Iseći, servirati na tanjir i ukrasiti po želji. Uz losos poslužiti i čašu jogurta.

 

Iako losos sadrži obilje dragocenih omega-3 masnih kiselina, zbog korišćenja pavlake i lisnatog testa sadržaj aterogenih zasićenih masnih kiselina u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1210 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 84 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 605 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 42 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g lisnatog testa
    • 1 jaje
    • 180 ml kisele pavlake
    • 240 g dimljenog lososa
    • biber
    • bosiljak
    • 1 kašika brašna
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak