Toggle Navigation

 

Hladni sos od cvekle i jogurta

Cvekla u svom sastavu ima: kalcijum, fosfor, vitamin B1, B2, C i PP. Preporučuje se kod malokrvnosti i poboljšanja rada jetre.

Priprema

Cveklu iseći na manje komade, staviti u blender i dodati kapar i beli luk. Usitniti i dodati jogurt. Promešati i servirati u sosijeru.

Sos poslužiti uz pečenu ribu ili meso ili uz pečeni krompir, a može da posluži i kao preliv za salatu od krompira

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Natrijum - 140 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Natrijum - 70 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 ml jogurta
    • 100 g kuvane cvekle
    • 1 kašika kapara
    • 1 čen belog luka
Ključne reči:
cvekla jogurt kapar beli luk