Toggle Navigation

 

Crveno-beli namaz

Integralne kifle, cvekla, celer i ren servirani u ovom obroku su izvor veoma značajne količine dijetnih vlakana. Jednom porcijom ovog obroka obezbedili ste oko polovine preporučene količine dijetnih vlakana, ostatak obezbedite tokom dana iz namirnica biljnog porekla, žitarica, voća i povrća.

Priprema

Cveklu i celer oljuštiti, iseći na manje komade, staviti u blender i usitniti.

Izmiksano povrće pomešati sa mariniranim renom.

Pripremljenim namazom premazati kifle, zatim poređati kriške mladog sira, preklopiti kifle i poslužiti uz jogurt od obranog mleka.

 

Ren ima razna lekovita svojstva – štiti od prehlade, zaustavlja rast bakterija, jača prirodni imunitet organizma, podstiče cirkulaciju, pomaže kod reumatizma. Za njegov oštar, ljut i jedak miris i ukus, zaslužno je sumporno jedinjenje alil izotiocianat koje se oslobađa tek nakon što se koren rena narenda ili iseče.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 3.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g cvekle
    • 100 g celera
    • 100 g mariniranog rena
    • 200 g mladog sira
    • 4 integralne kifle
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak