Toggle Navigation

 

Goveđi ragu sa cveklom

Zahvaljujući prisustvu antocijana, cvekla može povoljono uticati na obnavljanje krvi, suzbijanje rasta tumora, a služi i kao sredstvo za zaštitu i otklanajnje posledica štetnog zračenja.

Priprema

Na ulju kratko ispržiti sitno sečenu slaninu, luk i meso. Posoliti, pobiberiti, preliti sa malo vode i dodati cveklu isečenu na kocke. Masu preliti crvenim vinom, začiniti kimom i ostaviti da se kuva na laganoj vatri oko 40 minuta. Kuvani krompir servirati na tanjir i dodati kuvani ragu. Goveđi ragu po želji služiti sa integralnim hlebom.
Koren cvekle okruglog je ili ovalnog oblika, male ili srednje veličine, tamnocrvene boje, neoštećene kože, čvrste strukture i tankog vrha. što je veći promer korena, sredina mu je drvenastija, a ukus lošiji. Cvekla se može čuvati u plastičnoj vreći u frižideru i to 7 do 10 dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 770 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 385 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g govedine od buta
    • 1 glavica crnog luka
    • 300 g sveže cvekle
    • 50 g mesnate slanine
    • kim
    • so
    • biber
    • 200 ml crvenog vina
    • 400 g barenog krompira
    • 200 g integralnog hleba