Toggle Navigation

 

Salata Verona

Vodite računa da jaja budu dobro kuvana (najmanje 10 minuta). Lakše će se seći i izgledaće lepše u salati, a i ako su termički dovoljno dugo obrađena, biće sigurna za ishranu.

Priprema

Kuvanu govedinu, kisele krastavce i kiselu papriku iseckati na uske trakice (žilijen), mladi luk na kolutove, grašak ocediti od vode, a bareni krompir narendati, pa sve sastojke sjediniti. Napraviti dresing od maslinovog ulja, senfa, izgnječenog belog luka i belog vina. Salatu preliti dresingom, servirati na tanjir, dodati kolutove barenih jaja i poslužiti uz krišku crnog hleba.
Ukoliko kupujete već upakovano meso, izaberite ono sa najdužim rokom upotrebe. Na osnovu izgleda mišićnog tkiva može se odrediti svežina mesa i starost životinje. Odlučite se za meso crvene boje, a ne za ono čija je boja smeđa, jer je to siguran znak da je bilo izloženo vazduhu ili da mu je već otpočeo proces kvarenja. Odaberite komade sa najmanje masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 185 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 92.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kuvanog goveđeg mesa
    • 150 g graška iz konzerve
    • 150 g kiselih krastavaca
    • 150 g kisele paprike
    • 50 g mladog luka
    • 2 kuvana jajeta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike senfa
    • 100 ml belog vina
    • 2 cena belog luka
    • 100 g barenog krompira
    • so
    • 300 g crnog hleba