Toggle Navigation

 

Burito sa govedinom

Juneće mleveno meso može da se iskoristiti na najrazličitije načine – kao preliv za špegete, mesne lazanje, kanelone i meksički burito, ili kao osnovni sastojak za standardne pljeskavice i ćufte, uvaljane u prezle, koje se mogu kuvati, peći, pržiti, te poslužiti kao predjelo, dodatak ili glavno jelo

Priprema

Na zagrejanom ulju dinstati mleveno meso, dodati na kockice isečene paprike i prodinstati. Postepeno dodavati beli luk, kukuruz i ajvar i ostaviti da se kuva dve minute. Gotovoj smesi dodati sir, izmešati i puniti tortilje. Tortilje uviti i poređati na tanjir. Burito sa govedinom servirati i poslužiti dok je topao.

Prilikom dinstanja ulje treba umereno zagrejati, a kasnije valja dodavati male količine vode jer se na taj način sprečava razvijanje visokih temperatura koje su razlog odvijanja nepovoljnih hemijskih procesa u masnoćama. Preporučljivo je da se meso dinsta na umerenoj temperaturi u specijalnim posudama bez dodatih masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 620 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 tortilja
    • 2 kašike ulja
    • 400 g mlevene govedine
    • 50 g ajvara
    • 2 paprike
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 2 cena belog luka
    • so
    • 100 g krem sira