Toggle Navigation

 

Biftek tortilje

Da li ste znali da na španskom reč tortilja označava dve različite vrste jela. U španiji, Portoriku, Kubi i Južnoj Americi, reč tortilja označava bilo koju vrstu omleta. Međutim, u Meksiku tortilja je testo od kukuruznog ili pšeničnog brašna, razvaljano u tanak krug i ispečeno bez masnoće, a zatim, kao i u ovom specijalitetu, napunjeno različitim vrstama nadeva.

Priprema

U tiganju na zagrejanom ulju prodinstati iseckan crni luk, dodati biftek isečen na tanke trake i dinstati oko 5 minuta. Začiniti i preliti čili sosom. Tortilje posuti barenim pirinčem, preko staviti meso, narendati trapist, zaviti tortilje i ređati u tepsiju. Preko tortilja posuti narendan trapist, preliti ih paradajz sokom i staviti da se zapeku u zagrejanu rernu na 200*C, 10 minuta. Tople tortilje servirati na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 113 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 305 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 56.5 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 tortilje
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • čili sos
    • 500 g bifteka
    • 200 g trapista
    • 250 ml soka od paradajza
    • so
    • biber
    • 400 g barenog integralnog pirinča