Toggle Navigation

 

Namaz od cvekle

Cvekla je bogata belančevinama i ugljenim hidratima, pa je prava riznica vitamina i minerala. Smatra se da poseduje mnoga lekovita svojstva. Značajan sadržaj gvožđa i antocijana povoljno deluju na obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca.

Priprema

Povrće i jabuke oprati i očistiti, pa narendati u činiju.

Dodati senf i kiselo mleko, dobro promešati, napraviti namaz i ostaviti da odstoji 5 minuta.

Premazati kriške integralnog hleba namazom od cvekle i posluziti uz času jogurta od obranog mleka.

 

Što je veći prečnik korena cvekle, sredina će biti drvenastija I neće imati dobar ukus. Cvekla se može čuvati u frižideru u plastičnoj kesi od 7 do 10 dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 615 kcal

Natrijum - 660 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 99 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 307.5 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 49.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g cvekle (2 komada)
    • 100 g šargarepe (1 komad)
    • 100 g jabuke (1 komad)
    • 100 g celera
    • 150 g kiselog mleka
    • 10 g senfa
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak