Toggle Navigation

 

Gvakamole sos

Iako botanički spada u voće, avokado sadrži masnoće, koje spadaju u istu kategoriju kao i masnoće koje sadrži maslinovo ulje, znači, one izuzetno zdrave za srce.

Priprema

Avokado oguliti, izvaditi košticu, preliti sokom od limuna da ne potamni, a zatim ga sitno iseckati ili usitniti viljuškom.

Dodati iseckan mladi crni i beli luk, iseckanu ljutu papričicu, posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem i promešati.

Gvakamole sos ohladiti, a uz njega servirati prepečenu tortilju isečenu na trougliće.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 79 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 161 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 39.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 1.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Natrijum - 80.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 avokada
    • 2 kašike soka od limuna
    • 2 mladog luka
    • 2 čena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 1 ljuta papričica
    • tortilja
    • so,
    • biber