Toggle Navigation

 

Sos od patlidžana

Plavi patlidžan je osetljiv na temperaturne promene, najbolje je čuvati ga na 10°C. Zbog velike količine kalijuma pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Priprema

Pečene patlidžane oguliti i sitno iseckati.

Rastopiti puter, dodati brašno i napraviti zapršku, a zatim dodati patlidžan.

Kuvati dok masa ne postane blago kremasta, a zatim preliti pavlakom, posuti parmezanom, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna.

Sos poslužiti vruć uz presno povrće.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 27 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Natrijum - 308 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 13.5 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Natrijum - 154 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g pečenog plavog patlidžana
    • 50 g putera
    • 3 kašike brašna
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • 50 g parmezana
    • 1 kašika soka od limuna
    • so,
    • biber
Ključne reči:
patlidžan brašno pavlaka puter