Toggle Navigation

 

Piletina A la Mare

Aromatičan obrok koji je, zbog velikog udela masti, namenjen pre svega zdravim fizički aktivnim osobama. Osobe koje vode računa o unosu masti pre konzumacije trebalo bi da sa piletine odstrane kožu.

Priprema

Pile posoliti i pobiberiti i napuniti svežim začinskim biljem. Odgovarajuću posudu namazati puterom, staviti pile, preliti ga polovinom maslinovog ulja i naliti malo vode. Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu, oko 50 minuta na 200*C. U odgovarajucu posudu uliti drugu polovinu maslinovog ulja i dodati grašak, kukuruz šećerac i bareni pirinač. Začiniti i lagano promešati. Gotovo pile iseći na komade i servirati uz pripremljeni prilog od povrća. Jelo dekorisati po želji.

Aromatično i začinsko bilje ima široku primenu u kulinarstvu a razlog je stalna potreba da se konzumira što ukusnija hrana. Može se koristiti sveže ili sušeno, a gotovo sve vrste začinskog bilja su dostupne u našim prodavnicama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Natrijum - 1030 mg

Masti - 38 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 515 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 87.5 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 celo pile (oko 1,3 kg)
    • ruzmarin
    • bosiljak
    • žalfija
    • peršunov list
    • 20 g putera
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 3 cena belog luka
    • 400 g barenog pirinča
    • 100 g kukuruza šećerca
    • 100 g graška iz konzerve
    • so
    • biber