Toggle Navigation

 

Čokoladne šapice

Poslastica je namenjena, pre svega, deci, zdravim i fizički aktivnim osobama. Velika energetska vrednost, kao i veliki sadržaj masti, potiče od putera i čokolade

Priprema

U puter ulupan sa vanil-šećerom dodati šećer u prahu, brašno, so, belanca i prethodno otopljenu crnu čokoladu. Sve lagano izmešati i sjediniti.

Testo staviti u špric sa zvezdastim otvorom i istiskati kolačiće na pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj pećnici 8-10 minuta na 200* C.

Kada se kolačići ohlade, dopola ih umakati u otopljenu belu, odnosno crnu čokoladu.

Ređati ih na tanjir obložen providnom folijom dok se čokolada ne stegne.

 

Crna čokolada je veoma zdrava. Sadrži flavonoide koji imaju antioksidantnu ulogu i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g brašna
    • 250 g putera
    • 80 g crne čokolade za kuvanje
    • 100 g šećera u prahu
    • 2 belanceta
    • so
    • 5 g cimeta
    • 50 g bele čokolade