Toggle Navigation

 

Hladni krem od crne čokolade

Dobra vest za ljubitelje čokolade. Kakao puter iz sastava čokolade je najvećim delom sačinjen od zasićenih masnih kiselina. Iako se one smatraju lošim, u sastavu čokolade se nalazi stearinska kiselina, koja izgleda da niti povećava „loš holesterol“, niti snižava „dobar holesterol“. Naravno, govorimo o razumnim, malim količinama čokolade.

Priprema

Skuvati mleko i kad provri, skloniti sa šporeta, a zatim staviti čokoladu za kuvanje i rastopiti uz stalno mešanje.

Penasto umutiti žumanca, dodati šećer, a zatim brašno i lagano promešati.

Smesu dodati u rastopljenu čokoladu sa mlekom, promešati i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Krem prohladiti i tek tada dodati penasto umućena belanca.

Promešati, servirati u čaše i ostaviti da se ohladi. Ohlađen krem od čokolade dekorisati šlagom i poslužiti.

 

Pripremljena sa nekalorijskim zaslađivačem, umesto sa konzumnim šećerom, ova poslatica će imati za trećinu manje energetskih vrednosti, te je slobodno sebi mogu priuštiti i dijabetičari.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g čokolade za kuvanje
    • 120 g šećera
    • 50 g brašna
    • 2 jaja
    • 500 ml mleka