Toggle Navigation

 

Čokoladne kuglice

U članku pod nazivom "Metabolički učinci konzumiranja crne čokolade na energiju, crevnu floru i metabolizam povezan sa stresom", autori ističu kako je istraživanje pokazalo da konzumiranje 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa kod ljudi koji su mu jako izloženi, čime je povećan popis koristi za zdravlje od flavinoida, sastojka kakaa.

Priprema

Čokoladu rastopiti i prohladiti. U činiji sjediniti mleveni keks, mleveni badem, margarin, crnu čokoladu i vodu.

Umesiti smesu, praviti male kuglice i ređati u papirne korpice.

 

Osnovni sastojci svih čokolada su kakao masa, kakao puter i šećer. Kao značajni dodaci tu su aroma vanile i lecitin čiji je zadatak da emulguje masti i da olakša povezivanje svih sastojaka u namirnicu jedinstvenog ukusa, arome i osećaja topivosti u ustima. Dodavanje drugih sastojaka – mleka u prahu, jezgrastog ili drugog voća ili sastojaka obezbeđuje veliku raznolikost vrsta i ukusa čokolade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 6 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 3 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crne cokolade sa 70% kakaa
    • 150 g mlevenog badema
    • 20 g margarina
    • 200 g mlevenog keksa bez šećera