Toggle Navigation

 

Lagana tofu torta od sira

Studije su pokazale da ishrana koja obuhvata soju povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova, jer utiče na smanjenje krvnog pritiska i ukupnog holesterola i povećava nivo dobrog, HDL holesterola. Vlakna prisutna u soji vezuju masti i holesterol iz hrane tako da se u većoj meri izbacuju iz organizma. Soja sprečava lepljenje krvnih pločica i stvaranje tromba.

Priprema

Za koru izmešati keks i sok od jabuke. Rasporediti masu u kalup i ohladiti. Izrendati tofu sir u činiju. Umutiti biljnu pavlaku, dodati sir od soje, izrendan tofu sir, šećer u prahu i čokoladni kornfleks. Promešati, napraviti fil i sipati u kalup preko kore od keksa. Ukrasiti ljuspicama kornfleksa i ostaviti na hladnom da se stegne. Laganu tortu od tofu sira servirati i poslužiti hladnu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 59 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 29.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g mlevenog keksa
    • 200 ml soka od jabuke
    • 150 g tofu sira
    • 300 g sitnog sira od soje
    • 200 g šećera u prahu
    • 200 ml biljne pavlake
    • 200 g čokoladnog kornfleksa