Toggle Navigation

 

Gurmanski zalogaj od soje

Sojino zrno obiluje dijetnim vlaknima. Nabubrela vlakna soje vezuju masti i holesterol iz hrane pa se tako u većoj meri izbacuju iz organizma

Priprema

Vatrostalnu činiju premazati uljem i poređati slaninu. Luk iseći na kolutove i staviti preko slanine, zatim poređati natopljene komadiće soje, a odgore listiće podlivenog sira i peći u rerni. Za to vreme brokoli blanširati u kipućoj, prethodno posoljenoj vodi. Jelo servirati uz brokoli, dekorisati svežim paradajzom i poslužiti uz krišku crnog hleba.
Uputstvo za pripremu sojinih komadića: 100 g sojinih komadića prokuvati 10 minuta u 700 ml slane, začinjene vode, te ocediti od viška tečnosti. Hidrirani komadići teže 300 g.

Brokoli se može poslužiti na najrazličitije načine – sirov, najčešće u salati ili prelivu za povrće, kuvan i serviran kao prilog ili osnovno jelo. Može se kuvati na pari, u posoljenoj vodi ili u mikrotalasnoj rerni. Sitno isečen ili pasiran dobar je kao dodatak mnogim jelima, posebno čorbama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 595 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 297.5 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g komadića soje
    • 50 g suve slanine
    • 100 g podlivenog sira
    • 150 g crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 2 glavice brokolija
    • 400 g crnog hleba
    • 4 paradajza
Ključne reči:
glavno jelo soja slanina brokoli