Toggle Navigation

 

Brokoli (Brassica oleracea)

Brokoli je dugo bio tajna na našem tržištu. Danas zauzima sve veći prostor u kuhinjama našeg podneblja.

Plativoo

 

\r

Familija: Cruciferae

\r

Latinski naziv: Brassica oleracea

\r

 

\r

Brokoli datira iz perioda Rimskog carstva kada je počela njegova organizovana proizvodnja. 1900. Godine je prenešen u Severnu Ameriku i ostale delove sveta od strane italijanskih moreplovaca. Stablo brokolija je jednogodišnja biljka koja raste do 1 metra u visinu sa širokim krošnjama.  Brokoliju je potrebno od 80 do 120 dana da bude spreman za berbu.  Jedan brokoli ustvari predstavlja grančicu brokolija sa nekoliko cvetova na sebi. Kod berbe birajte brokolije sa tamnozelenim cvetovima . U frižiderima se brokoli čuva u otvorenim kesama i ne pere se pre stvaljanja u frižider. Pre korišćenja brokoli perite u hladnoj tekućoj vodi kako bi se odstranila sva prljavština.  Može da se konzumira svež u salatama ili kuvan u jelima i na puno načina. S obzirom da se cvetovi brže kuvaju odvojite ih od stabljika i kuvajte ih odvojeno.  Nakon 2-3 minuta kuvanja stabla dodajte i cvetove brokolija. Odličan je kao dodatak pri spremanju supa i čorbi.

\r

 

\r

Nutritivna vrednost: Bogat je vitaminom A i vitaminom C. Koristi se u prevenciji kancerogenih oboljenja.