Toggle Navigation

 

Kupus (Brassica oleracea L.)

Kupus je listasto povrće čiji listovi zajedno čine celinu u obliku lopte. Listovi glavice kupusa mogu biti čvrsto spojeni ili rašireni u glavici. Boja im može biti zelena, tamno zelena pa i crvena i purpurno crvena.

 

Familija: Cruciferae

Latinski naziv:Brassica oleracea L.

 

Poznato je na stotine sorti kupusa širom sveta. U zavisnosti od podneblja gde su se ukrštali i sadili mogu biti manji ili veći i razlikuju se po obliku listova i boji. Prvi zapisi o uzgajanju kupusa datiraju iz Grčke književnosti u periodu 600 godina p.n.e.  Kupus kakav danas poznajemo razvio se na teritoriji Severne Evrope na lokalnim farmama. Prilikom sadnje najpre se kupus drži u sadnicama od 1 do 2 meseca. U tom periodu kupus morate čuvati od velikih kiša i jakih vetrova. Nakon presadjivanja kupusu je potrebno oko 200 dana da sazri. Ubrani kupus može da se neisečen čuva u frižideru duže od mesec dana. Koristimo ga svežeg u salatama a izvrstan je i kao kuvano jelo. Dobar je kao dodatak mesnim jelima a  i u čorbama i supama. Svež kupus se može kiseliti i kao takav ništa ne gubi od svojih nurtitivnih svojstava. Poseban specijalitet, naročito na prostorima Balkana, od kiselog kupusa su sarma i podvarak.

 

Nutritivna vrednost: Kupus važi za jedan od najvećih nosilaca vitamina C.