Toggle Navigation

 

Brokoli - i hrana i lek

Ovo blagotvorno zeleno povrće sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koji uništavaju slobodne radikale, zbog čega je veoma efi kasno u prevenciji malignih oboljenja

Plativoo

Brokoli je povrće koje zbog izuzetnih lekovitih i nutricionistickih svojstava preporučuju kako nutricionisti tako i fitoterapeuti i lekari zvanične medicine. Ova tamnozelena biljka pripada istoj porodici kao kupus, kelj i karfiol.

Lekoviti sastojci
Brokoli je veoma bogat složenim fitohemikalijama, a sadrži i oligoelemente kalcijum, gvožđe, magnezijum i u značajnim količinama sumpor, odgovoran za karakterističan miris koji se oseti tokom njegovog pripremanja. Ovo povrće sadrži vitamine B grupe, posebno vitamin B9, a vitamina C ima u istim količinama kao i južno voće i paprika. Pored toga, brokoli je veoma bogat izvor biljnih vlakana neophodnih za funkcionisanje digestivnog trakta. Brokoli je najbolja prirodna prevencija malignih bolesti, a zvanična medicina preporučuje ga kao obavezan sastojak jelovnika svima koji imaju predispoziciju za pojavu kancera jer smanjuje rizik za gotovo 50%.

Lek za sve
Ovo povrće pokazuje i mnoga druga lekovita svojstva - ublažava kardiovaskularne bolesti i održava elastičnost krvnih sudova. I u slučaju očnih bolesti, brokoli pokazuje izuzetne rezultate - sprečava dalekovidost, a oblog od ove biljke pomaže u lečenju katarakte i konjunktivitisa. Zbog obilja hranljivih materija i vitamina C, brokoli jača imunološki sistem i pomaže organizmu da se zaštiti od gripa i virusnih infekcija, a posebno se preporučuje u slučaju prehlada i upala grla, jer ubrzava proces izlečenja.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ravioli, brokoli i sirevi

Krem brokoli čorba