Toggle Navigation

 

Praznici bez panike

Mislite da je isuviše rano za pripremu praznične večere? Prisetite se čekanja u redovima prodavnica, potrage za kvalitetnim komadom mesa, pakovanja poklona u poslednji tren... i napravite presedan – organizujte se i dočekajte Novu godinu bez panike!

Plativoo

U zavisnosti od toga koliko ste zauzeti, koliko članova broji vaša porodica i na čiju pomoć zaista možete da računate, odredite datum kada ćete početi pripreme. Pošaljite pozivnice gostima, ustanovite najveći mogući broj uključujući i ‚‚leteće" pridošlice za sto, i ono što je najvažnije, naravno, odredite budžet. Za početak, okupite ukućane i uzmite papir i olovku. Čak i da za doček ne budete u svom stanu, neće vas mimoići spremanje svečanog ručka ili večere, novogodišnje torte i kolačića, pa počnite od onog što je sigurno, smislite novogodišnji meni, bogat i raznovrstan (proverite predloge na stranicama KUHINJICE). Kada se usaglasite oko ciljeva - količine hrane, dekoracije i vremenskih rokova, dopustite drugima da izaberu svoje zadatke, napišite ih na papir, okačite na frižider ili drugo porodično mesto za obaveštenja, a onda - na posao!

Već sad skuvajte unapred, a zatim zamrznite par večera. To će vam uštedeti vreme za spremanje kada budete bili prezauzeti pripremom novogodišnjih jela ili slatkiša.
Kada odlučite šta ćete kuvati, proverite zalihe u frižideru i ostavi. Budite sigurni da je sve što čuvate na policama i dalje unutar roka trajanja. Proverite recepte i napravite listu neophodnih namirnica i količina, a zatim oslobodite prostor za njih kako biste nakon kupovine izbegli nagomilavanje na potpuno neočekivanim mestima i delovima koji vam nisu nadohvat ruke.
Obavite prvu nabavku i to namirnica koje nisu lako kvarljive -brašno, šećer, suvi začini... kao i napitaka.
Pripremite se za iznenadne goste, umesite i zamrznite slane pogačice, krekere, keksiće, mini pice i slično. Ne zaboravite da to uradite kada budete sami u kuhinji, a onda pazite da se gladni ukućani ne domognu zaliha pre nego što vam zatrebaju (označite ih kao iznutrice i ostaci,  pa ih verovatno niko neće otvarati).
Počnite da mesite kolačiće! Izaberite recepte keksića koji dugo mogu da stoje u metalnim kutijama ili da se zamrznu i napravite ih što više. Ako budete odlazili u goste za doček, moći ćete da ponesete i jedan tanjir poslastica kao svoj doprinos njihovoj novogodišnjoj trpezi.
Ako ste u mogućnosti, naručite odn. rezervišite kod svog mesara ili drugog snabdevača željenu vrstu i količinu mesa koju ćete moći da odnesete kući onda kada to vama najviše odgovara.
Kada vas već dobro uhvati novogodišnje raspoloženje, smislite kako ćete dekorisati stan, izvadite kutije sa ukrasima i proverite u kakvom su stanju, a onda nabavite ono što vam nedostaje i po čemu želite da se ovaj put svečana trpeza razlikuje od prethodnih.
Sve što možete da napravite unapred, bez žurbe, uradite što pre ili odredite zadatak nekom od članova porodice. Onima kojima ne možete poveriti pipave poslove, ostavite izbor muzike ili bar predloge, ako se ispostavi da se ukusi znatno razlikuju.
Desetak dana pre praznika napravite porodičnu radnu akciju, očistite i sredite stan: operite prozore i zavese, prekrivače i stolnjake koje ćete koristiti narednih dana i pripremite rezerve za nesrećne slučajeve prosipanja hrane ili vina.
Dva do tri dana pre praznika obavite poslednje nabavke svežih namirnica i počnite sa pripremom hrane. Ukrasite stan i obavezno nabavite i dekorišite novogodišnju jelku!
Ako ste sve uradili po planu, na dan praznika opustite se, odspavajte... Odmorni i osveženi obucite planiranu garderobu i uživajte u novogodišnjoj noći!

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako uštedeti na hrani

Marinada za savršeno meso