Toggle Navigation

 

Marinada - za savršeno meso i …

Šta pretvara jednu običnu krmenadlu u drugačiju...? Ili kako sasvim obična pileća prsa pretvoriti u aromatično iskustvo? Dobrom marinadom!

Uz mali napor oko pripreme, marinada daje veliki doprinos svakom jelu i pruža mogućnost da razvijete vlastitu kreativnost. Jednom kad savladate osnove, slobodno možete eksperimentisati sa začinima. Marinade nisu ograničene samo na meso, jer su i povrće i tofu sir ukusniji ako se mariniraju.

\r

Korišćenje marinada kao sredstva za poboljšanje ukusa i omekšavanje mesa je relativno novijeg datuma; ljudi se već nekoliko stotina godina koriste marinadama više u svrhu čuvanja hrane. Do skoro marinade se nisu mogle kupiti u supermarketu i nisu bile popularne, kao današnje u kojima se nađe i korica limuna, koja kašika maslinovog ili susamovog ulja, finog voćnog soka, kvalitetnog vina, svežeg začinskog bilja, meda, senfa ili balzamiko sirćeta.

\r

Marinade nisu tu samo kako bi mesu podarile jedinstvenu aromu, već nas mogu i zaštititi od nekih za zdravlje opasnih sastojaka. Mnoga istraživanja dokazuju da reakcija između kreatina i aminokiselina u mesu, do koje dolazi zbog visoke temperature plamena sa otvorenog roštilja, dovodi do stvaranja kancerogenih sastojaka poznatijih kao heterociklički amini (HCA). Nova istraživanja pokazuju da marinade mogu onemogućiti stvaranje određenih HCA u mesu koje je pečeno na roštilju.

\r

Prema poslednjem istraživanju American Institute for Cancer, mariniranje mesa u kiseloj marinadi za četrdesetak minuta, u nekim slučajevima, može redukovati stvaranje HCA čak za 92-99%. Mnogo je studija na ovu temu pa iako se još tačno ne zna da li marinada samo predstavlja "barijeru" protiv stvaranja HCA ili joj zaštitna moć leži u sastojcima, svi se slažu da je tajna u marinadi. Mariniranje je dakle trenutno najbolja poznata metoda koja ometa stvaranje HCA spojeva tokom pripreme mesa na roštilju.

\r

I evo jednostavnog i ekonomičnog načina da pri ruci uvek imate marinirano meso: "Kupite porodično pakovanje mesa, isečeno na komade pa podelite na porcije za jednu osobu. Stavite svaku porciju u kesicu za zamrzivač premažite marinadom, zatvorite i zamrznite. Kada odlučite da odmrznete meso radi pripreme, ono će ujedno biti i marinirano a samim tim i sočnije."
\r 

\r

 

\r

Pogledajte još: Marinade i prelivi

\r

 

\r