Toggle Navigation

 

Krem brokoli čorba

Brokoli sadrži brojne biološki aktivne supstance sa antioksidativnim svojstvima, te je namirnica koja se nalazi u preporukama za ishranu u prevenciji očne mrene, srčanih bolesti i nekih tipova malignih bolesti. Koliko je brokoli zdravo povrće govore činjenice iz tablica sastava namirnica. Sto grama svežeg brokolija zadovoljiće 150% preporučenog dnevnog unosa za vitamin C i ima vlakana koliko i kriška hleba od integralnih žitarica. Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji postoji u prirodi.

Plativoo
Priprema

Na puteru prodinstati iseckan beli i crni luk. Dodati narendanu šargarepu, cvetiče brokolija, bujon, začine i kuvati.

Izmiksati blenderom i zgusnuti čorbu mešavinom gustina i pavlake za kuvanje.

Servirati i ukrasiti čorbu peršunovim listom. Služiti hladnu ili toplu čorbu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Belančevine (%) - 10 %

Masti (%) - 38 %

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Belančevine - 6 g

Masti - 10 g

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 21 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Natrijum - 397 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Belančevine (%) - 5 %

Masti (%) - 19 %

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Belančevine - 3 g

Masti - 5 g

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 10.5 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Natrijum - 198.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g brokolija
    • 1 glavica crnog luka
    • 1 šargarepa
    • 1 cen belog luka
    • 30 g putera
    • 300 ml bujona
    • 2 kašike gustina
    • beli biber
    • peršunov list
    • 100 ml pavlake za kuvanje