Toggle Navigation

 

Šargarepa za bolju koncentraciju

Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka i ima antibiotičko dejstvo. Kao hrana koristi se u celom svetu.

Plativoo

šargarepa se koristi u ishrani u toku cele godine. Ona je dvogodišnja zeljasta biljka, a za ishranu se koristi njen koren. Potiče iz Avganistana, a tokom istorije preneta je u sve zemlje sveta.
\rInteresantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičaste... Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani.
\ršargarepa se u ishrani koristi: sirova (kao salata, cela, seckana na kolutiće ili rendana...), kuvana ili barena (supe, čorbe, jela bez mesa ili jela sa mesom), kao začin ili kao prilog drugim jelima. Koristi se i zimi pošto se lako čuva (u rovu, u frižideru ili zamrzivaču). Sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu dece. Preporuka je da se pre korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj. Sadrži veliku količinu vlaknastih materija i stvara osećaj sitosti. Zbog robusne ćelijske strukture ovog povrća, možemo da iskoristimo samo deset odsto beta karotena. Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije. šargarepa sadrži vitamin A rastvorljiv u mastima, zato bi trebala da se priprema sa malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.
\rVeoma je zdrav sok od šargarepe, bilo da se koristi sam ili pomešan sa drugim sokom. Sok od šargarepe se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.
\rIspitivanjima je utvrđeno da šargarepa ima ulogu čistača organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.
\rU Norveškoj se preporučuje deci u vidu "Oslo doručka", jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspeh u školi.
\r