Toggle Navigation

 

Čorba od graška i mente

Grašak je izuzetno nutritivno vredna namirnica. U 100 g sveže namirnice ima oko 80 kcal, obilje vitamina, minerala i rastvorljivih dijetnih vlakana. Kao sveža mahunarka pojavljuje se u proleće, ali može da se jede tokom cele godine, kao konzerviran, zamrznut ili osušen grašak. 

Priprema

Na puteru prodinstati iseckan crni i beli luk.

Dodati grašak, uliti bujon i kuvati. Iseckati mentu, staviti u čorbu i izmiksati je blenderom.

Čorbu zgusnuti brašnom razmućenim sa malo vode. Servirati i pobiberiti.

Čorbu služiti hladnu ili toplu.    

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 555 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 8 g

Šećer - 25 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 132.5 g

Energetska vrednost porcije - 132.5 kcal

Natrijum - 277.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 4 g

Šećer - 12.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g graška
    • 1 glavica crnog luka
    • 1 čen belog luka
    • 40 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 500 ml bujona
    • biber
    • 1 veza sveže mente (nane)